Sendere / Modtager


Futaba T10J, FHSS sender og R3008SB


Futaba R2008SB


Spektrum AR610


Spektrum AR6210 satelit2,4 GHz sender / modtager

Er de mest anvendte i vor klub, men der brugers også 35 MHz
Vi flyver hovedsageligt med

Futaba: http://www.futabarc.com/

Spektrum: https://www.spektrumrc.com/

Sanwa: http://www.sanwa-denshi.com/rc/sky/

Sender og modtagere finde i mange prisklasser, alt efter antal kanaler og cpu styring i senderen.
Hvis man vil købe en lidt bedre sender med cpu. styring, som kan kuske flere fly, og kan korigeres til hvert fly, giver en nemre styring af modelflyet, man skal regne med en pris fra 1000,- og op efter for en cpu. sender.

Jeg vi henvise til manualer for mere infomation der er lagt nogle ud her på hjemmesiden.

Vær opmærksom på at visse fly sælges som: BNF = Bind and fly (f ly med 2,4 Ghz modtager monteret ) og passer til 2,4 GHz Spektrum DSM2.
Som i sig selv giver en besparelse i indkøbet på omkring 300- kr.
Der findes også i små fly, hvor der ikke er plads til en normalt modtager men er bygget i printet sammen med servoerne.

2 ,4 GHz sender/modtager systemer er, i forhold til 27/35/40 MHz, som man tidligere oftere anvendte, nemme at placere i dit modelfly.
Dog skal man stadig opfylde nogle tekniske detaljer.
Det mest grundlæggende er, at antennerne på sender og modtager skal have direkte sigt til hinanden. Da dette ikke altid er nemt, må man ty til at anvende flere antenner og modtagere. Senderens antenne skal ideelt, ligge parallelt med modtagerens og de skal have samme polarisering. Der tales om lodret og vandret polarisering. Men med et bevægeligt emne i 3 dimensioner er det ikke muligt af fastholde polariseringen til det ene eller det andet. Da der er en væsentlig dæmpning mellem de to polariseringer, skal man vælge én af de positioner, der er typisk ved normal flyvning og tage højde for ændringerne ved manøvrer. Heldigvis er der ofte en god margin på signalstyrken, så man opdager ikke at dæmpningen eksisterer og refleksioner, fra metal og kulfiber dele, hjælper med at signalet finder vej til antennerne i en brugbar signalkvalitet.

En rækkeviddetest kan afsløre om signalet er tilstrækkelig, og man kan simulere de forskellige positioner mellem sender og modtager.

Modtager og antenneplaceringer på fastvingede modelfly.

Her er lidt forslag til hvordan man kan installere modtagere på fastvingede modelfly. Modtagerne monteres med mekanisk dæmpende skumgummipuder eller Velcro® strips. Som det fremgår af billederne vil antenne på din sender skulle være vandret eller lodret eller 45 grader for kompensering ved sidevendte manøvrer. På fastvingede modelfly kan der være store store udfordringer, da man kan flyve på rækkeviddens grænser. Ved større modelfly anbefaler man da også, at anvende flere antenner og tilhørende modtagere. Satellitter (eksterne modtagere, hjælpemodtagere) sikrer det frie syn til en antenne med tilhørende modtagere. Det er nemmere med denne metode at sikre konstant brugbare styresignaler til dit fastvingede modelfly. Hvis dit modelfly forsynes med telemetri, kan der løbendes sendes informationer om signalkvaliteten og andre sensorer kan hver returnere værdier for motoromdrejninger, motortemperatur og spændinger osv. Telemetrisenderen, der placeres i dit modelfly, har ofte kun én antenne. Det kan tillades, da et udfald ikke vil påvirke styringen af din model, men det blot skal sende informationer og ikke styre din model. Det er god praksis at holde servoledninger og stik, motorstyring (ESC), batterier og kontakter, fri af modtagere og antennerne. I visse tilfælde må man sikre modtagerne mod støj fra andre elektriske dele. Denne støj modtages ikke på 2.4 GHz, men på servostik og signaler på denne side af modtagerne. Hvis du har brug for meget strøm til servoer skal man anvende en modtager, der kan klare det store strømforbrug. Eventuelt må man anvendes modtagere på en ”powerbox”, der fungerer som styringsforstærker, tilpasning og strømfordeler.

Her vil de fleste også opleve 2,4 GHz systemer, som langt mere pålidelige end systemer på 27/35/40 MHz.

I manualerne til din sender er der ofte vist nogle eksempler på placeringer. Bruger du tommelfingerreglen med, at der skal være frit sigt mellem sender og modtager skal du nok få et system der fungerer 100%.

Placering af 2,4 GHz modtagere på helikoptere

Modtager og antenneplaceringer på helikoptere.

Her er lidt forslag til hvordan man kan installere modtagere på helikoptere. Modtagerne monteres med mekanisk dæmpende gummipuder eller Velcro® bånd/strips. Som det fremgår af billederne vil antenne på din sender skulle være vandret eller 45 grader for kompensering ved sidevendte manøvrer. På helikoptere er der ikke de store udfordringer, da man sjældent flyver på rækkeviddens grænser.  Ved større helikoptere anbefaler man, at anvende flere antenner, men hvis det kan lade sig gøre ”at se” et systems antenner fra alle sider med kun to antenner, kan det også anvendes. Satellitter (eksterne modtagere, hjælpemodtagere) sikrer det frie syn til en antenne med tilhørende modtagere. Det er nemmere med denne metode, at sikre konstant brugbare styresignaler til din helikopter. Hvis din helikopter forsynes med telemetri, kan der løbendes sendes informationer om signalkvaliteten og andre sensorer kan hver returnere værdier for motoromdrejninger, motortemperatur og spændinger osv. Telemetrisenderen, der placeres i dit modelfly/helikopter, har ofte kun én antenne. Det kan tillades, da et udfald ikke vil påvirke styringen af din model, men blot skal sende informationer og ikke styre din model. Det er god praksis at holde servoledninger og stik, motorstyring (ESC), batterier og kontakter, fri af modtagere og antennerne. I visse tilfælde må man sikre modtagerne mod støj fra andre elektriske dele. Denne støj modtages ikke på 2.4 GHz, men på servostik og signaler på denne side af modtagerne. De fleste vil opleve 2,4 GHz systemer, som langt mere pålidelige end systemer på 27/35/40 MHz.

I manualerne til din sender er der ofte vist nogle eksempler på placeringer. Bruger du tommelfingerreglen med, at der skal være frit sigt mellem sender og modtager skal du nok få et system der fungerer 100%.